Top 10 beneficii pentru sanatate ale vinului
Top 10 beneficii pentru sanatate ale vinului, care va vor motiva sa consumati un pahar de vin chiar in seara acesta:
Vinul, si mai ales vinul rosu, a fost studiat intensiv. Studiile arata ca consumul moderat de vin poate ajuta oamenii sa traiască mai mult, sa protejeze impotriva anumitor tipuri de cancer, sa îmbunatateasca sanatatea mentală si sanatatea cardiaca. In urma cu secole, vinul a fost folosit pentru tratarea diferitelor afectiuni. In manastirile medievale exista convingerea ca viata lunga, pe care o aveau majoritatea calugarilor, (fata de restul oamenilor), se datora in mare parte, consumului moderat si regulat de vin. Iar in ultimii ani, stiinta arata că acest lucru ar putea fi adevarat.
Atentie: Femeile nu ar trebui sa bea mai mult de un pahar pe zi, iar barbatii, doua pahare.
Beneficiile:
Vinul rosu contine „resveratrol” – este un antioxidant polifenolic, cu numeroase beneficii pentru sanatate:
– este un compus, pe care unele plante il produc pentru a elimina bacteriile, ciupercile si pentru protectia impotriva razelor ultraviolete(UV).
– resveratrolul din vin provine din struguri roșii.
– studiile arata ca resveratrolul poate stimula sanatatea cardiovasculara, poate proteja impotriva mai multor tipuri de cancer si a altor afectiuni.
Top 10 beneficii ale consumului moderat de vin:
1. Parazitii intestinali & sanatatea cardiovasculara:
Resveratrolul poate imbunatati sanatatea inimii în diferite moduri. In 2016, cercetatorii au sugerat ca reduce riscul de boli de inima prin modul in care protejeaza impotriva parazitilor intestinali.
2. Cresterea nivelului de acizi grași omega-3
O bautura alcoolica mica, si in special, un pahar de vin roșu, pare sa stimuleze nivelurile de acizi grași omega-3 din plasma si din celulele roșii din sange. Acizii omega-3, despre care se stie ca protejeaza împotriva bolilor de inimă, sunt de obicei asimilati din consumul de pește si fructe de mare. Un studiu efectuat pe aproximativ 1600 de participanti, a scos in evidenta faptul ca, un consum regulat și moderat de vin a imbunatatit nivelul de acizi grasi omega 3 din sange.
3. Sănătatea inimii & diabetul de tip 2
Studiile indica faptul că un pahar de vin roșu consumat la cină, de catre persoanele cu diabet zaharat de tip 2, scade usor riscul de stop cardiac. Oamenii de știință consideră că etanolul din vin joacă un rol-cheie în metabolizarea glucozei. Atentie, oricine are diabet zaharat trebuie să se consulte cu medicul înainte de a consuma alcool.
4. Vase sanguine sănătoase & tensiunea arterială
În 2006, oamenii de știință din Regatul Unit (UK) au descoperit că procianidinele, compuși frecvent întâlniți în vinul roșu, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge. Metodele tradiționale de producție par a fi cele mai eficiente în extragerea compușilor, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de procianidine in vin. Se cunoaste faptul ca un pahar de vin induce o relaxare in intregul corp.
5. Previne accidentul vascular cerebral:
Resveratrolul te poate proteja si preveni de un posibil accident vascular cerebral, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins. Rezultatele din testele efectuate pe șoareci au arătat că resveratrolul a crescut nivelurile de hem oxigenază, o enzimă cunoscută pentru protejarea celulelor nervoase din creier de anumite daune.
6. Prevenirea pierderii vederii
Resveratrolul din vinul rosu ajuta in prevenirea pierderii vederii cauzata de cresterea necontrolata a vaselor de sange. Retinopatia diabetică și degenerarea maculară legată de vârstă sunt principalele cauze ale orbirii în rândul randul persoanelor de peste 50 ani. Cauza este supraaglomerea vaselor de sânge în ochi, cunoscută sub numele de angiogeneză. Cercetările continua, iar oamenii de știință consideră că ar putea ajuta nu numai persoanele cu probleme de vedere aparute din diabetului, ci și cele cu ateroscleroză, boli cardiovasculare și alte cauze ale detașării retinei.
7. Prevenirea cancerului de colon
Oamenii de știință din Marea Britanie au raportat în 2015 că consumarea de doze scăzute de resveratrol poate reduce dimensiunea tumorilor intestinale cu aproximativ 50%. Cu toate acestea, alți experți subliniază faptul că excesul de alcool este puternic legat de diferite tipuri de cancer și că orice beneficiu al resveratrolului este probabil să fie depășit de efectele negative.
8. Prevenie demența
O echipă de la Centrul Medical Loyola University a constatat că administrarea moderată de vin roșu poate reduce riscul apariției demenței. Un studiu pe termen lung al datelor din 19 țări a constatat un risc semnificativ mai scăzut din punct de vedere statistic al demenței în rândul consumatorilor vin. Prin reducerea lipiciului de trombocite din sânge, ajută la menținerea vaselor deschise și flexibile, ceea ce ofera o bună aprovizionare cu sânge a creierului. Vinurile roșii și albe conțin ambele resveratrol, dar vinul roșu contine o cantitate mai mare.
9. Previne depresia
O echipă de cercetători din Spania a raportat în 2013, că un consumum moderat de vin poate reduce riscul aparitiei depresiei. Un studiu al datelor facut pe aproximativ 5500 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 80 de ani pe o perioadă de 7 ani a arătat că cei care au băut între două și șapte pahare de vin în fiecare săptămână au fost mai puțin probabil să primească un diagnostic de depresie.
10. Îmbunătățește sistemul imunitar & densitatea oaselor.
Beti zilnic un pahar de vin, iar acesta va da un impuls sistemului imunitar. Consumul moderat de alcool poate preveni infecțiile și vă poate echilibra sistemul imunitar. Pe langa acesta vinul roșu are niveluri ridicate de siliciu, care este excelent pentru densitatea minerală osoasă. Aceasta crește densitatea și reduce șansele de osteoporoză.
Vin roșu sau alb?
Resveratrolul pare să pună bazele multor beneficii pentru sănătate ale vinului. In general vinul roșu conține mai mult resveratrol decât vinul alb. Majoritatea resveratrolului din struguri se regaseste semințe și in coaja acestuia. In concluzie, ramane la alegerea fiecaruia, tipul de vin pe care il va consuma.
Noi va recomandam vinurile italiene 🙂
Sursa: www.medicalnewstoday.com