Istoria Valdo

Istoria Valdo

Prosecco Valdo este asemeni unei poezii îmbuteliate. Istoria, rădăcinile și trecutul unui prosecco îi conferă acestuia traiectoria viitorului său . Povestea „Valdo Prosecco” începe în anul 1926, când un grup de vinificatori din Valdobbiadene decid să se unească, creând astfel, o societate de vinuri spumante indreptata mai ales catre Prosecco Superiore și Cartizze. O creștere remarcabilă a calității se creionează la începutul anilor ’20, când compania a fost cumpărată de către familia Bolla din Verona și i-a fost schimbat numele în „Valdo Spumanti”. Schimbarea a reprezentat o nouă etapă în dezvoltarea companiei, constatându-se un apogeu care a fost condiţionat în mare parte de evoluţia intensă a calității strugurilor și a grijei excesive pentru podgoriile din zona superioară a Valdobbiadenei. Prosecco Valdo capătă astfel o selectivitate…

Primitivo di Manduria

Primitivo di Manduria

Manduria este un oraș și comună din Apulia, Italia, în provincia Taranto. Cu circa 32.000 de locuitori in 2013, este situat la 35 de kilometri est de Taranto. Istorie Pliniu cel Bătrân (Pliny the Elder) menționează Manduria în „Natural History”. El descrie o fântână cu un nivel de apă ciudat constant. Indiferent cât de multă apă a fost scoasă, nivelul apei nu s-a schimbat niciodată. Fântâna are, de asemenea, un migdal care crește chiar din mijlocul puțului fântânii. Fântâna poate fi văzută și astăzi. Orașul a fost distrus de saraceni în secolul al X-lea. Locuitorii au reconstruit pe locul actualului oraș, pe care l-au redenumit Casalnuovo. În 1700 au preluat vechiul nume Manduria. Primitivo di Manduria Zona de producție a vinurilor Primitivodi Manduria se întinde spre est…

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Brunellodi Montalcino este un vin italian roșu, produs în podgoriile din jurul orașului Montalcino, în provincia Siena, situat la aproximativ 80 km sud de Florența, în regiunea viticolă Toscana.                  Brunello, un diminutiv al lui Bruno („maro”), este numele care a fost dat local la ceea ce se credea a fi un soi de struguri individual cultivat în Montalcino. În 1879, Comisia amfelografică a provinciei Siena a stabilit, după câțiva ani de experimente controlate, că Sangiovese și Brunello erau de fapt același soi de struguri și că primul ar trebui să fie numele său desemnat.  În Montalcino, numele Brunello a evoluat in timp, în denumirea vinului produs cu 100% Sangiovese. În 1980, Brunellodi Montalcino a fost printre cele patru vinuri care au primit prima denumire „Denominazione di Origine Controllata e Garantita”- (DOCG)….

Pio Cesare – Raportul recoltei 2021

Pio Cesare – Raportul recoltei 2021

Inceputul anului 2021 a fost caracterizat de o iarnă lungă și rece, bogată în zăpadă și precipitații care au asigurat o excelentă aprovizionare cu apă a solului. Primăvara a fost mai secetoasa în comparație cu anii precedenți, cu precipitații mai puține. Ploile, totusi rare au menținut primele luni de vară blânde și rezerve de apa suficiente, permițând un ciclu vegetativ constant, crucial pentru bunăstarea viței noastre. În a doua jumătate a lunii iulie temperaturile au crescut semnificativ, cu vârfuri de peste 38°C la mijlocul lunii august. Aceste temperaturi ridicate au „declanșat” verania devreme pentru toți struguri din podgoriile noastre. Condițiile stabile de care s-au bucurat în prima jumătate a verii, au asigurat o coacere completă cu profile sănătoase ale strugurilor. Soiurile de struguri cu maturare…

Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella

Amarone provine din cuvântul italian „amaro”, care inseamna amar. Vinurile Amarone concureaza la capitolul celor mai iubite vinuri din Italia inca din anul 1930, cand s-a experimentat pentru prima data producerea unui vin din struguri copți si stafidiți după ce au fost recoltați. Unicitatea și spectrul de arome ale vinului creat dupa aceasta metoda i-au permis să devină în câțiva ani de la producția sa inițială, un favorit local. Popularitatea vinului a crescut de-a lungul timpului, fiind exportat astazi în zeci de țări de pe fiecare continent.  Amarone della Valpolicella este un vin roșu uscat cu aromă intensă, produs din struguri uscați.  Este produs în regiunea Veneto din nord-estul Italiei și este unul dintre cele mai prestigioase vinuri roșii, din regiune. Stilul amarone a fost…

Vinul Moscato d’Asti

Vinul Moscato d’Asti

Moscato d’Asti este un vin dulce, ușor spumant, cu conținut scăzut de alcool, ce provine din Piemont, nord-vestul Italiei. După cum sugerează numele său, vinul este făcut din struguri Moscato cultivați în podgoriile din apropierea orașului Asti și se încadrează în cea mai înaltă categorie de producție a Italiei: DOCG. Vinul Moscato d’Asti clasic este incredibil de aromat, caracterizat prin arome florale cu note de piersici, caise si suc proaspat de struguri. Deși cu greu ar putea fi diferentiat de celălalt vin emblematic al Piemontului – robust, roșu, Barolo – acesta este de asemenea, unul dintre cele mai faimoase și mai populare vinuri din Italia. Printre cei mai cunoscuți producători ai vinului se numără Massolino, Castello del Poggio, Michele Chiarlo, Villa Rinaldi și Paolo Saracco. Soiul…

VALDO A FOST DESEMNAT “CEL MAI BUN PRODUCĂTOR DE VINURI SPUMANTE DIN ITALIA” JURIUL BERLINER WINE TROPHY ONOREAZĂ PODGORIA ISTORICĂ VALDOBBIADENE

VALDO A FOST DESEMNAT “CEL MAI BUN PRODUCĂTOR DE VINURI SPUMANTE DIN ITALIA” JURIUL BERLINER WINE TROPHY ONOREAZĂ PODGORIA ISTORICĂ VALDOBBIADENE

Berlin, februarie 2020 – La Berliner Wine Trophy, Valdo Spumanti a fost desemnat cel mai bun producător de vinuri spumante din Italia, o recunoaștere extrem de importantă care umple de mândrie istorica podgoria Valdobbiadene. Podgoria, lider DOCG Prosecco Superiore, condusă de familia Bolla, a produs cu pasiune, în aproape un secol de istorie și de-a lungul a trei generații, vinuri spumante premium distribuite în toată lumea, ceea ce a făcut ca Prosecco să fie recunoscut și apreciat la nivel global, promovând astfel produsele fabricate în Italia. Berliner Wine Trophy este una dintre cele mai importante competiții internaționale de vinuri și se mândrește cu patronajul OIV și UOIE, cu 14.000 de înscrieri anual. Valdo a reușit această realizare extraordinară la cea mai recentă ediție de iarnă, după ce anterior…

Colectia de la Vino Domus te inspira pentru cina romantica de 8 martie!

Colectia de la Vino Domus te inspira pentru cina romantica de 8 martie!

8 martie se apropie cu pasi repezi si pregatirile se doresc a fi perfecte si exclusiviste. Multi barbati cu siguranta o sa isi surprinda femeile din viata lor cu o cina romantica, gatind special pentru aceasta seara importanta. E atat de greu sa surprinzi o femeie, mai cu seama cand ii porti multa iubire si grija, si ea este destul de pretentioasa si perfectionista. Nici macar gatitul nu ti se pare atat de greu, precum alegerea unei bauturi potrivite. Poate prefera prosecco? Poate un spumant alb ? Vino Domus incearca sa salveze situatia si sa va recomande trei variante perfecte pentru momentul in care o sa ciocniti paharele. In cazul in care o sa gatiti peste, fructe de mare sau un preparat din carne alba va…

CUVEE DI BOJ PROSECCO

CUVEE DI BOJ PROSECCO

Unul dintre cele mai reusite exemplare de Prosecco Valdobbiadene, acest spumant a fost purificat prin metoda Charmat, timp de 5 luni si maturat 3 luni in sticla. De o culoare galben pai cu reflectii aurii, Cuvee di Boj prezinta un inconfundabil parfum fructat cu note de pere si mere Golden. Un gust sec, intens si armonic, acest prosecco se poate servi ca un excelent aperitiv, exprimandu-si la maxim calitatile cu preparate pe baza de peste in principal, insa poate fi servit alaturi de o gama variata de bunatati. CE SPUN PASIONATII DESPRE ACEST VIN: Astazi avem ocazia sa turnam in pahare un Prosecco provenit din celebra zona Valdobbiodene, produs de Valdo si inzestrat cu arome curate, fructat-florale, tinute in suspensie de o perlatie fina si…