Cum se ține paharul de vin

Cum să ții un pahar de vin: tot ce trebuie să știi

A ține un pahar cu vin poate părea un gest banal și cu siguranță ai auzit că nu trebuie ținut niciodată de cupă. Dar dacă da, care este motivul din spatele acestei practici și cum ar trebui să se facă de fapt? Să descoperim împreună cum acesta nu este doar un detaliu estetic, ci reprezintă o necesitate funcțională care afectează experiența de degustare.

Motivele pentru care un pahar nu trebuie ținut de cupă

Un pahar de vin trebuie ținut întotdeauna de tulpină sau de bază și niciodată de cupă. Există trei motive fundamental importante:

  1. Ținerea paharului de cupă ar putea compromite examinarea vizuală a vinului: degetele ar putea fi de fapt grase sau murdare și, prin urmare, lasă amprente care ar putea face suprafața paharului opac;
  2. Ținerea paharului de cupă ar putea compromite examinarea olfactivă a vinului: degetele ar putea avea mirosuri care riscă să interfereze cu cele ale vinului de gustat, gândiți-vă la mirosul degetelor noastre după ce am folosit un săpun sau un parfum deosebit de puternic;
  3. Ținerea paharului de cupă încălzește vinul, poate cel mai cunoscut motiv: fiecare vin are o anumită temperatură de servire, ținerea vinului de cupă l-ar încălzi, modificându-i caracteristicile organoleptice și făcând degustarea greșită.

Cum se ține paharul de vin

Cum să ții un pahar de vin ca un adevărat cunoscător
Există două moduri de bază de a ține un pahar de vin. Primul implică degetul mare și degetul arătător care strâng baza tulpinii, în timp ce degetul mijlociu și celelalte degete susțin baza. Este o configurație tipică a somelierilor: acest mod vă permite să efectuați cu precizie rotirea paharului, o fază crucială pentru degustarea care favorizează aerarea vinului, permițându-i să-și elibereze din plin buchetul aromat.

A doua abordare este mai informală și recomandată pentru consumul zilnic de vin sau în timpul unei cine fără ședințe speciale de degustare. În acest caz, este suficient să țineți paharul cu trei degete, având degetul mare pe o parte și degetele arătător și mijlociu pe cealaltă, strângând ușor.

Vizitează magazinul nostru și poți descoperii game variate de vinuri roșii, vinuri albe și  vinuri spumante.  De la noi poți achiziționa unul dintre vinurile tale preferate, pe care să îl savurezi cu plăcere. 

Când degustăm un vin, un aspect foarte important mai este si cantitatea de vin din pahar. Nu trebuie niciodata să umplem paharul, pentru că vinul necesită un spațiu în care să ia contact cu aerul.
Detaliile întotdeauna fac diferența și când bei vin. Ține paharul corect, degustă cu atenție și bucură-te de vinurile noastre  de calitate!

Articole Similare