Ce prosecco să folosești pentru un spritz
De la barurile venețiene până la cucerirea barurilor din toată Italia și din lume, Spritz a fost de multă vreme regele cocktailurilor, favoritul absolut pentru un aperitiv, cu culoarea portocalie inconfundabilă. Rețeta este foarte simplă, însă calitatea ingredientelor este fundamentală pentru a savura un Spritz excelent. Deci haideți să aflăm ce Prosecco să folosiți pentru un Spritz.
Prosecco pentru spritz
Sfatul expertului în vinuri
Am cerut sfaturi de la expertul nostru în vin Gianfranco Zanon, care spune un categoric nu vinurilor premixate, nu băuturilor surogate și categoric nu vinurilor de proastă calitate. Potrivit lui Zanon, un Prosecco utilizat pentru Spritz este, fără îndoială, un Prosecco Superiore Extra-dry. Ușor dulce, se caracterizează prin gustul său proaspăt și versatil și aromele fructate și florale care se potrivesc perfect cu gustul dulce-amar al Aperolului. Mai exact, el recomandă Valdo Marca Oro Valdobbidene Prosecco Superiore DOCG, produsul emblematic al Valdo și cel mai bine vândut Prosecco DOCG din Italia.
Potrivit vinificatorului nostru, Gianfranco Zanon, Prosecco utilizat pentru Spritz este, fără îndoială, Prosecco Superiore Extra-dry.
O scurtă istorie a Spritz-ului
Cu toate acestea, rădăcinile acestei alegeri se găsesc nu numai în gust, ci și în istorie. După cum ne spune Zanon:
„Prosecco Superiore este vinul potrivit, atât din motive organoleptice, cât și pentru că este cel folosit în rețeta originală. De fapt, Spritz-ul a fost creat inițial cu vinul nostru, chiar în dealurile noastre, cele din Conegliano și Valdobbiadene, acum UNESCO. Patrimoniul Mondial Un vin cu o istorie străveche: se spune că venețienii, care au venit la Cadore pentru a lua lemne pentru navele din portul Veneției, când coborau râul Piave, au acostat pe dealul numit Il Ponteggio, lângă Valdobbiadene. Și aici au încărcat butoaie cu vin alb, pe care le-au consumat ca o umbră, adică la umbra clopotniței Sfântului Marcu, diluată cu apă. O poveste care indică direct spre dealurile Prosecco Superiore”.
Cu toate acestea, istoria Spritz-ului așa cum îl cunoaștem astăzi începe în timpul dominației austriece în Lombardia-Veneto, între sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, când soldații habsburgi au început să se familiarizeze cu vinurile venețiene și pentru a le face mai ușor de băut le-au stropit cu apă spumantă. De aici și numele Spritz, care derivă din „spritzen” sau „spray” în germană.
Așa că haideți să rămânem la rețeta originală: Aperol, Prosecco Superiore Extra-dry, apă minerală carbogazoasă și o felie de portocală. Noroc!