Moscato d’Asti este un vin dulce, ușor spumant, cu conținut scăzut de alcool, ce provine din Piemont, nord-vestul Italiei. După cum sugerează numele său, vinul este făcut din struguri Moscato cultivați în podgoriile din apropierea orașului Asti și se încadrează în cea mai înaltă categorie de producție a Italiei: DOCG. Vinul Moscato d’Asti clasic este incredibil de aromat, caracterizat prin arome florale cu note de piersici, caise si suc proaspat de struguri.

Deși cu greu ar putea fi diferentiat de celălalt vin emblematic al Piemontului – robust, roșu, Barolo – acesta este de asemenea, unul dintre cele mai faimoase și mai populare vinuri din Italia. Printre cei mai cunoscuți producători ai vinului se numără Massolino, Castello del Poggio, Michele Chiarlo, Villa Rinaldi și Paolo Saracco.

Soiul de struguri Moscato Bianco (Muscat Blanc à Petits Grains) este cultivat în Piemont de cateva sute de ani, fiind înregistrat oficial încă din secolul al XIII-lea.

Orașul își păstrează si astăzi importanța în Moscato fiind situat chiar în inima zonei de producție, Moscato d’Asti. Aceasta este o subzonă recunoscută oficial pentru producția de Moscato d’Asti (vinurile care poartă titlul „Canelli” trebuie să conțină 100% Moscato Bianco) si găzduieste mai multe crame remarcabile. Soiul Moscato Bianco este cunoscut și sub sinonimul local „Moscato di Canelli”.

Acesta este folosit în întreaga Mediterană, producând atât vinuri seci cât și vinuri dulci. Este de obicei caracterizat de arome înțepătoare, proaspete, florale, de struguri și rareori creditat pentru producerea de vinuri „serioase”.

Zona unde se produce vinul Moscato d’Asti este situată pe dealurile aflate la sud de orașul Asti. Aceasta măsoară aproximativ 50 km de la est la vest și acoperă aproximativ 50 de comune din provinciile Cuneo, Asti și Alessandria.

In zona descrisă mai sus produce vinul Asti Spumante, tot din struguri Moscato Bianco. Acesta este adesea confundat cu Moscato d’Asti, cu toate ca  există  destule diferențe intr-adevar, subtile, între Moscato d’Asti și Asti Spumante.

Moscato d’Asti este demidulce, foarte delicat spumant și are un conținut de alcool în volum de aproximativ 5-6 la sută. Asti Spumante este puțin mai uscat, complet spumos și are un conținut de alcool mai apropiat de 9 la sută în volum.

În limbajul vinului spumant italian, Moscato d’Asti este „frizzante”, adica cu minim o atmosferă de presiune, în timp ce Asti Spumante este „spumante”, ceea ce inseamna ca are minim  patru atmosfere de presiune.

 Procesul de producție pentru Moscato d’Asti este destul de diferit in comparatie cu cel al șampaniei sau cu al oricăruia dintre vinurile spumante. Nu este făcut cu metoda tradițională și nu este fermentat în sticlă. Strălucirea sa provine în întregime de la fermentarea în rezervoare sub presiune.

Tehnica folosită la prepararea Moscato d’Asti a devenit cunoscută drept „Metoda Asti”. Imediat ce strugurii de Muscat sunt culeși, aceștia sunt zdrobiti și presați  cât mai repede și ușor posibil pentru  a-si păstra aromele florale delicate. Mustul rezultat este filtrat și păstrat la rece atat timp cat este necesar. Semi-fermentat este apoi îmbuteliat si pastrat pe timpul iernii cu o cantitate de zahăr rezidual, ridicat.

Fermentația continua parțial în sticlă,  vinul fiind conceput pentru a fi băut “tânăr”.

Sursa: https://www.wine-searcher.com/regions-moscato+d’asti

Daca ti-a placut articolul, poti incerca un vin Moscato d’Asti chiar acum!

Articole Similare