Primitivo di Manduria

Manduria este un oraș și comună din Apulia, Italia, în provincia Taranto. Cu circa 32.000 de locuitori in 2013, este situat la 35 de kilometri est de Taranto.

Istorie

Pliniu cel Bătrân (Pliny the Elder) menționează Manduria în „Natural History”. El descrie o fântână cu un nivel de apă ciudat constant. Indiferent cât de multă apă a fost scoasă, nivelul apei nu s-a schimbat niciodată. Fântâna are, de asemenea, un migdal care crește chiar din mijlocul puțului fântânii. Fântâna poate fi văzută și astăzi.

Orașul a fost distrus de saraceni în secolul al X-lea. Locuitorii au reconstruit pe locul actualului oraș, pe care l-au redenumit Casalnuovo. În 1700 au preluat vechiul nume Manduria.

Primitivo di Manduria

Zona de producție a vinurilor Primitivodi Manduria se întinde spre est de orașul Taranto, de-a lungul coastei Golfului Taranto, pentru aproximativ 40 de kilometri. Limitele sale nordice sunt marcate de satul Francavilla Fontana. Zona este tipica sudului Pugliei: fierbinte, uscata și cu o topografie costieră remarcabilă, constând în mare parte din câmpii înclinate foarte ușor până la mare.

Podgoriile de aici sunt străvechi și au nesfârșite plantații de măslini. Puglia este cunoscută ca o sursă prolifică atât de ulei de măsline (este responsabil pentru aproape jumătate din producția anuală a Italiei), cât și de vin. Vinurile tipice locale au adesea un gust auster. Cu toate acestea, profunzimea și complexitatea primului Primitivo di Manduria, câștigă acum recunoaștere internațională.

Denumirea a fost introdusă în 1974, în același timp cu Moscato di Trani și Rosso di Cerignola. Primitivo di Manduria este, prin urmare, unul dintre cele mai vechi vinuri din sudul Italiei. În 2010, o versiune dulce natural a vinului, Primitivo di Manduria Dolce Naturale, a făcut istorie când a devenit primul „Denominazione di Origine Controllata e Garantita”-DOCG, din Puglia. Acest vin roșu dulce este fabricat numai din recolte stabile din punct de vedere climatic, care permit uscarea fructelor pe viță, așa cum este impus de legile DOCG.

Primitivo di Manduria este un vin roșu greu, efect al condițiilor de creștere din regiunea Puglia din sudul Italiei. Este fabricat din struguri Primitivo cultivat local, cunoscut și sub numele de Zinfandel.

Calitatea vinului Primitivo este recunoscută în Italia, de secole. A fost odată folosit, în principal, pentru amestecul cu alte vinuri, ceea ce i-a adus succes comercial din nordul Italiei.

S-au bazat pe el pentru a oferi vinurilor o mai mare intensitate. Din cauza lipsei generale de comercializare în Apulia, Primitivo este încă în mare parte necunoscut în afara Italiei,  vinul câștigand popularitate în Marea Britanie, de exemplu. Micilor producători le este greu să ajungă pe piața internațională pentru a concura la același nivel cu soiurile de vin italiene mai renumite.

S-a descoperit că soiul de struguri Primitivo este similar din punct de vedere genetic cu Zinfandel din California. Își are rădăcinile în cea mai veche tradiție a vinului. În timp ce unii susțin că strugurii Primitivo provin din Grecia antică și au fost aduși de unii dintre primii coloniști ai peninsulei italiene, cercetări recente bazate pe ADN, au arătat că este identic genetic cu un soi croat.

Primitivo di Manduria este fabricat din struguri 100% Primitivo (spre deosebire de alte vinuri Primitivo, cum ar fi Gioia del Colle Primitivo, care sunt amestecuri). Acest vin se caracterizează, de asemenea, printr-un procent de volum neobișnuit de mare de alcool – aproximativ 14%. Vinurile obținute din Primitivo au nota de prune și condimente, cum ar fi Zinfandel, dar din cauza solurilor și climatului diferit, caracterul fructului este mai puțin dulce. Structura sa este mai asemănătoare cu vinurile din lumea veche, cu note rustice de pământ și condimente, precum și arome de fructe îmblânzite.

Pe lângă vinurile seci standard, există și o versiune dulce a vinului: Primitivo di Manduria Dolce Naturale.

Sursa:  https://en.wikipedia.org/wiki/Manduria#Primitivo_di_Manduria

Articole Similare