Vinurile noastre

proseco pentru spritz

Ce prosecco să folosești pentru un spritz

De la barurile venețiene până la cucerirea barurilor din toată Italia și din lume, Spritz a fost de multă vreme regele cocktailurilor, favoritul absolut pentru un aperitiv, cu culoarea portocalie inconfundabilă. Rețeta este foarte simplă, însă calitatea ingredientelor este fundamentală pentru a savura un Spritz excelent. Deci haideți să aflăm ce Prosecco să folosiți pentru un Spritz. Prosecco pentru spritz Sfatul expertului în vinuriAm cerut sfaturi de la expertul nostru în vin Gianfranco Zanon, care spune un categoric nu vinurilor premixate, nu băuturilor surogate și categoric nu vinurilor de proastă calitate. Potrivit lui Zanon, un Prosecco utilizat pentru Spritz este, fără îndoială, un Prosecco Superiore Extra-dry. Ușor dulce, se caracterizează prin gustul său proaspăt și versatil și aromele fructate și florale care se potrivesc perfect…
Citeste in continuare Ce prosecco să folosești pentru un spritz
Cum se ține paharul de vin

Cum să ții un pahar de vin: tot ce trebuie să știi

A ține un pahar cu vin poate părea un gest banal și cu siguranță ai auzit că nu trebuie ținut niciodată de cupă. Dar dacă da, care este motivul din spatele acestei practici și cum ar trebui să se facă de fapt? Să descoperim împreună cum acesta nu este doar un detaliu estetic, ci reprezintă o necesitate funcțională care afectează experiența de degustare. Motivele pentru care un pahar nu trebuie ținut de cupă Un pahar de vin trebuie ținut întotdeauna de tulpină sau de bază și niciodată de cupă. Există trei motive fundamental importante: Ținerea paharului de cupă ar putea compromite examinarea vizuală a vinului: degetele ar putea fi de fapt grase sau murdare și, prin urmare, lasă amprente care ar putea face suprafața paharului…
Citeste in continuare Cum să ții un pahar de vin: tot ce trebuie să știi

Istoria Valdo

Prosecco Valdo este asemeni unei poezii îmbuteliate. Istoria, rădăcinile și trecutul unui prosecco îi conferă acestuia traiectoria viitorului său . Povestea „Valdo Prosecco” începe în anul 1926, când un grup de vinificatori din Valdobbiadene decid să se unească, creând astfel, o societate de vinuri spumante indreptata mai ales catre Prosecco Superiore și Cartizze. O creștere remarcabilă a calității se creionează la începutul anilor ’20, când compania a fost cumpărată de către familia Bolla din Verona și i-a fost schimbat numele în „Valdo Spumanti”. Schimbarea a reprezentat o nouă etapă în dezvoltarea companiei, constatându-se un apogeu care a fost condiţionat în mare parte de evoluţia intensă a calității strugurilor și a grijei excesive pentru podgoriile din zona superioară a Valdobbiadenei. Prosecco Valdo capătă astfel o selectivitate…
Citeste in continuare Istoria Valdo

Primitivo di Manduria

Manduria este un oraș și comună din Apulia, Italia, în provincia Taranto. Cu circa 32.000 de locuitori in 2013, este situat la 35 de kilometri est de Taranto. Istorie Pliniu cel Bătrân (Pliny the Elder) menționează Manduria în „Natural History”. El descrie o fântână cu un nivel de apă ciudat constant. Indiferent cât de multă apă a fost scoasă, nivelul apei nu s-a schimbat niciodată. Fântâna are, de asemenea, un migdal care crește chiar din mijlocul puțului fântânii. Fântâna poate fi văzută și astăzi. Orașul a fost distrus de saraceni în secolul al X-lea. Locuitorii au reconstruit pe locul actualului oraș, pe care l-au redenumit Casalnuovo. În 1700 au preluat vechiul nume Manduria. Primitivo di Manduria Zona de producție a vinurilor Primitivodi Manduria se întinde spre est…
Citeste in continuare Primitivo di Manduria

Brunello di Montalcino

Brunellodi Montalcino este un vin italian roșu, produs în podgoriile din jurul orașului Montalcino, în provincia Siena, situat la aproximativ 80 km sud de Florența, în regiunea viticolă Toscana.                  Brunello, un diminutiv al lui Bruno („maro”), este numele care a fost dat local la ceea ce se credea a fi un soi de struguri individual cultivat în Montalcino. În 1879, Comisia amfelografică a provinciei Siena a stabilit, după câțiva ani de experimente controlate, că Sangiovese și Brunello erau de fapt același soi de struguri și că primul ar trebui să fie numele său desemnat.  În Montalcino, numele Brunello a evoluat in timp, în denumirea vinului produs cu 100% Sangiovese. În 1980, Brunellodi Montalcino a fost printre cele patru vinuri care au primit prima denumire „Denominazione di Origine Controllata e Garantita”- (DOCG)….
Citeste in continuare Brunello di Montalcino

Pio Cesare – Raportul recoltei 2021

Inceputul anului 2021 a fost caracterizat de o iarnă lungă și rece, bogată în zăpadă și precipitații care au asigurat o excelentă aprovizionare cu apă a solului. Primăvara a fost mai secetoasa în comparație cu anii precedenți, cu precipitații mai puține. Ploile, totusi rare au menținut primele luni de vară blânde și rezerve de apa suficiente, permițând un ciclu vegetativ constant, crucial pentru bunăstarea viței noastre. În a doua jumătate a lunii iulie temperaturile au crescut semnificativ, cu vârfuri de peste 38°C la mijlocul lunii august. Aceste temperaturi ridicate au „declanșat” verania devreme pentru toți struguri din podgoriile noastre. Condițiile stabile de care s-au bucurat în prima jumătate a verii, au asigurat o coacere completă cu profile sănătoase ale strugurilor. Soiurile de struguri cu maturare…
Citeste in continuare Pio Cesare – Raportul recoltei 2021

Amarone della Valpolicella

Amarone provine din cuvântul italian „amaro”, care inseamna amar. Vinurile Amarone concureaza la capitolul celor mai iubite vinuri din Italia inca din anul 1930, cand s-a experimentat pentru prima data producerea unui vin din struguri copți si stafidiți după ce au fost recoltați. Unicitatea și spectrul de arome ale vinului creat dupa aceasta metoda i-au permis să devină în câțiva ani de la producția sa inițială, un favorit local. Popularitatea vinului a crescut de-a lungul timpului, fiind exportat astazi în zeci de țări de pe fiecare continent.  Amarone della Valpolicella este un vin roșu uscat cu aromă intensă, produs din struguri uscați.  Este produs în regiunea Veneto din nord-estul Italiei și este unul dintre cele mai prestigioase vinuri roșii, din regiune. Stilul amarone a fost…
Citeste in continuare Amarone della Valpolicella

Vinul Moscato d’Asti

Moscato d’Asti este un vin dulce, ușor spumant, cu conținut scăzut de alcool, ce provine din Piemont, nord-vestul Italiei. După cum sugerează numele său, vinul este făcut din struguri Moscato cultivați în podgoriile din apropierea orașului Asti și se încadrează în cea mai înaltă categorie de producție a Italiei: DOCG. Vinul Moscato d’Asti clasic este incredibil de aromat, caracterizat prin arome florale cu note de piersici, caise si suc proaspat de struguri. Deși cu greu ar putea fi diferentiat de celălalt vin emblematic al Piemontului – robust, roșu, Barolo – acesta este de asemenea, unul dintre cele mai faimoase și mai populare vinuri din Italia. Printre cei mai cunoscuți producători ai vinului se numără Massolino, Castello del Poggio, Michele Chiarlo, Villa Rinaldi și Paolo Saracco. Soiul…
Citeste in continuare Vinul Moscato d’Asti

Vino Domus Oferte

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi oferte