GAVI LE MARNE 2014 – Michele Chiarlo

Patru generatii de producatori din Piemont, patru regiuni (Barolo, Barbaresco, Asti si Gavi), patru soiuri antice Piemonteze (Nebbiolo, Barbera, Cortese si Moscato), vinificate in patru stiluri diferite, dar un singur spirit, asta inseamna Chiarlo. Gavi Le Marne 2014 este produs din struguri din podgoriile de langa orasul Gavi, ajunsi la cea mai expresiva forma, datorita solurilor calcaroase, vulcanice, imbinate cu briza mediteraneana si vantul rece de munte, un microclimat ideal pentru dezvoltarea perfecta a strugurilor Cortese. Gavi Le Marne 2014 dezvaluie arome proaspete de portocala, mar, para si note minerale. Este un vin cremos, cu aroma fructata bine evidentiata, cu post gust persistent. Este optiunea perfecta pentru peste si preparate cu fructe de mare.

CE SPUN PASIONATII DESPRE ACEST VIN:

Iata o expresie destul de elevata a DOC-ului Gavi si evident a soiului Cortese. E un vin fermentat pe drojdii de terroir, ceea ce, cred eu, scoate tot ceea ce e propriu acestui strugure. Un vin cu aromatica fina, florala, usor fructata, cu pastise minerale, de o corpolenta mediu plus, un gust citric-aromat amintind de piersici si corcoduse coapte, asadar acid, dar nu din cale afara, usor de digerat de noi, romanii, obisnuiti cu feteasca regala si cramposia. Ideal alaturi de peste si alte lighioane marine.

(George Mitea, Pasionat de vinuri – Data degustarii: Feb 2016)

Un vin alb din regiunea italiana Piemonte este, in general, o prezenta neobisnuita. Si totusi, din soiul local Cortese se obtin vinuri absolut memorabile, cum este si acest Gavi – foarte fin, elegant si totusi “de cursa lunga”. Culoarea este galben deschis, cu irizatii roz pal, iar nasul este discret, cu flori albe de camp, caise verzi si note calcaroase. Corpul vinului este efilat, cu alcool aproape insesizabil si o buna aciditate. Gustul este centrat pe lime, mere verzi, sambure de caisa si fagure de miere. Postgustul este lung, proaspat, putin amarui, migdalat si discret mineral. Trebuie servit nu foarte rece, pe la 12 grade, impreuna cu aproape orice platou de aperitive.

(Razvan Avram, Pasionat de vinuri – Data degustarii: Feb 2016)

Pentru cei familiarizati cu vinurile piemonteze, numele lui Michele Chiarlo nu ar trebui sa prezinte nici un mister. Este unul dintre cei mai cunoscuti producatori din zona. Acest Gavi nu vine decat sa comfirme statutul deja elevat al lui Chiarlo. Surprinzator de rafinat, cu o explozie floral-fructata la nivel olfactiv si un echilibru excelent la nivel gustativ. In concluzie, o lucratura deosebita pentru nivelul lui de pret.

(Ciprian Haret, Pasionat de vinuri – Data degustarii: Feb 2016)

Sursa: http://www.unvinpezi.ro/

Articole Similare