Vinul Moscato d'Asti

Moscato d'Asti este un vin dulce, ușor spumant, cu conținut
scăzut de alcool, ce provine din Piemont, nord-vestul Italiei. După cum
sugerează numele său, vinul este făcut din struguri Moscato cultivați în
podgoriile din apropierea orașului Asti și se încadrează în cea mai înaltă
categorie de producție a Italiei: DOCG. Vinul Moscato d'Asti clasic este
incredibil de aromat, caracterizat prin arome florale cu note de piersici,
caise si suc proaspat de struguri.
Deși cu greu ar putea fi diferentiat de celălalt vin
emblematic al Piemontului - robust, roșu, Barolo – acesta este de asemenea,
unul dintre cele mai faimoase și mai populare vinuri din Italia. Printre cei
mai cunoscuți producători ai vinului se numără Massolino, Castello del Poggio,
Michele Chiarlo, Villa Rinaldi și Paolo Saracco.
Soiul de struguri Moscato Bianco (Muscat Blanc à Petits
Grains) este cultivat în Piemont de cateva sute de ani, fiind înregistrat
oficial încă din secolul al XIII-lea.
Orașul își păstrează si astăzi importanța în Moscato fiind
situat chiar în inima zonei de producție, Moscato d'Asti. Aceasta este o
subzonă recunoscută oficial pentru producția de Moscato d'Asti (vinurile care
poartă titlul „Canelli” trebuie să conțină 100% Moscato Bianco) si găzduieste mai
multe crame remarcabile. Soiul Moscato Bianco este cunoscut și sub sinonimul
local „Moscato di Canelli”.
Acesta este folosit în întreaga Mediterană, producând atât
vinuri seci cât și vinuri dulci. Este de obicei caracterizat de arome
înțepătoare, proaspete, florale, de struguri și rareori creditat pentru
producerea de vinuri „serioase”.
Zona unde
se produce vinul Moscato d'Asti este situată pe dealurile aflate la sud de
orașul Asti. Aceasta măsoară aproximativ 50 km de la est la vest și acoperă
aproximativ 50 de comune din provinciile Cuneo, Asti și Alessandria.
In zona
descrisă mai sus produce vinul Asti Spumante, tot din struguri Moscato Bianco.
Acesta este adesea confundat cu Moscato d'Asti, cu toate ca există destule diferențe intr-adevar, subtile, între
Moscato d'Asti și Asti Spumante.
Moscato
d'Asti este demidulce, foarte delicat spumant și are un conținut de alcool în
volum de aproximativ 5-6 la sută. Asti Spumante este puțin mai uscat, complet
spumos și are un conținut de alcool mai apropiat de 9 la sută în volum.
În limbajul
vinului spumant italian, Moscato d'Asti este „frizzante”, adica cu minim o
atmosferă de presiune, în timp ce Asti Spumante este „spumante”, ceea ce
inseamna ca are minim patru atmosfere de
presiune.
Procesul de producție pentru Moscato d'Asti
este destul de diferit in comparatie cu cel al șampaniei sau cu al oricăruia dintre
vinurile spumante. Nu este făcut cu metoda tradițională și nu este fermentat în
sticlă. Strălucirea sa provine în întregime de la fermentarea în rezervoare sub
presiune.
Tehnica
folosită la prepararea Moscato d'Asti a devenit cunoscută drept „Metoda Asti”.
Imediat ce strugurii de Muscat sunt culeși, aceștia sunt zdrobiti și presați cât mai repede și ușor posibil pentru a-si păstra aromele florale delicate. Mustul
rezultat este filtrat și păstrat la rece atat timp cat este necesar. Semi-fermentat
este apoi îmbuteliat si pastrat pe timpul iernii cu o cantitate de zahăr rezidual,
ridicat.
Fermentația continua parțial în sticlă, vinul fiind conceput pentru a fi băut “tânăr”.
Sursa: https://www.wine-searcher.com/regions-moscato+d'asti
Daca ti-a placut articolul, poti incerca un vin Moscato d'Asti chiar acum!