Pio Cesare - Raportul recoltei 2021

Inceputul anului 2021 a fost caracterizat de o iarnă lungă
și rece, bogată în zăpadă și precipitații care au asigurat o excelentă
aprovizionare cu apă a solului.
Primăvara a fost mai secetoasa în comparație cu anii
precedenți, cu precipitații mai puține. Ploile, totusi rare au menținut primele
luni de vară blânde și rezerve de apa suficiente, permițând un ciclu vegetativ
constant, crucial pentru bunăstarea viței noastre.
În a doua jumătate a lunii iulie temperaturile au crescut
semnificativ, cu vârfuri de peste 38°C la mijlocul lunii august. Aceste
temperaturi ridicate au „declanșat” verania devreme pentru toți struguri din
podgoriile noastre. Condițiile stabile de care s-au bucurat în prima jumătate a
verii, au asigurat o coacere completă cu profile sănătoase ale strugurilor.
Soiurile de struguri cu maturare târzie, precum Dolcetto și
Barbera, au terminat maturarea în septembrie, timp în care temperaturile
ridicate au persistat.
Accentul nostru pe managementul solului s-a dovedit din nou
benefic în menținerea solului compact și foarte sănătos și gata să absoarbă apă,
deja garantată de zăpada abundentă din timpul iernii.
De mai bine de 20 de ani folosim în podgoriile noastre
„practica ingrasemantului verde” care ne permite să furnizăm elemente minerale
solului și materiei organice fără a folosi niciun fel de produse chimice.
Datorită tuturor acestor intervenții, podgoriile noastre
s-au putut confrunta cu o vară uscată, fără stres hidric. Fertilitatea
plantelor noastre a fost excelentă, așa că a trebuit să realizăm intervenții
severe și meticuloase de recoltare verde, diversificate din punct de vedere al
vârstei viței de vie și a soiurilor.
În general, 2021 a fost o epocă târzie, în special pentru
Barbera și Nebbiolo, dar și pentru soiurile timpurii de struguri, care au fost
recoltați cu mult mai mult în avans decât în anii precedenți.
În ciuda dificultăților uriașe cu care ne-am confruntat la
nivel global în acest an, Mama Natură a fost milostivă oferindu-ne condiții
meteorologice favorabile și struguri de o calitate remarcabilă.
Strugurii albi
Recoltarea soiurilor noastre de struguri albi a început pe 6
septembrie cu Sauvignon Blanc și apoi a continuat până pe 13 septembrie cu
Chardonnay.
Strugurii erau extrem de sănătoși, cu niveluri ridicate de
zahăr și aciditate remarcabilă.
Spre deosebire de anii precedenți, recolta din podgoriile
noastre Chardonnay folosite pentru a produce Piodilei și L'Altro Chardonnay a
fost foarte scurtă în doar trei zile, pornind de la Il Bricco di Treiso din
regiunea Barbaresco și de la podgoria Mosconi din Monforte d'Alba în Barolo.
zonă și terminând apoi cu podgoriile Rombone, Cappelletto și Bossania.
Recoltarea Sauvignon Blanc a fost finalizată în două zile, pornind de la podgoriile noastre din Bossania și Trezzo Tinella și terminând la Il Bricco di Treiso din regiunea Barbaresco.
Strugurii ROȘII
Recoltarea soiurilor noastre de struguri roșii a început pe
8 septembrie cu producția noastră foarte mică de Pinot Noir în Trezzo Tinella
și în satul Treiso din regiunea Barbaresco, urmată de Dolcetto pe 10
septembrie.
Dolcetto este un soi de struguri delicat: anul acesta însă,
vremea caldă și uscată din august a facilitat coacerea acestuia, mai ales în
cele mai bune expuneri din Treiso și Sinio. Strugurii au fost perfect sănătoși,
cu niveluri ridicate de zahăr, prezență mare de antocianoză și polifenoli cu
aciditate bună, în ciuda dificultății tipice Dolcetto de a atinge niveluri
proeminente de aciditate. În urma fermentației, Dolcetto-ul nostru este foarte
concentrat, cu o mare prospețime și rotunjime.
Pe 20 septembrie am început recoltarea Barbera în podgoria
Bongiovanni din Treiso și în Val di Croce în Sinio. A doua parte a recoltei
Barbera a început pe 27 septembrie cu expunerile cu maturare târzie, cum ar fi
podgoria noastră Mosconi din Monforte d’Alba, podgoria Stornello din Sinio,
podgoria Carzello din Diano d’Alba și podgoria Lopiano din Roddino. Calitate
excelentă și pentru Barbera: musturile au fost concentrate și colorate cu
aciditate bine echilibrată.
NEBBIOLO
Încolțirea mugurilor de Nebbiolo a început spre sfârșitul
lunii martie, cu aproape 15 zile mai târziu în comparație cu anul trecut. Chiar
dacă întârzierea a caracterizat întregul sezon, până la momentul recoltării,
ciclul vegetativ al Nebbiolo a fost consistent și fără excese bruște, datorită
temperaturilor foarte constante. Plantele au putut crește fără niciun stres,
atingând niveluri calitative și cantitative excelente.
În regiunea Barolo, podgoriile noastre sunt situate în mai
multe comune, cu poziții și expuneri diferite cu caractere foarte distinctive.
Anul acesta am controlat foarte riguros maturarea Nebbiolo-ului nostru,
realizând patru mostre diferite de struguri și analizând înainte de recoltare.
Recoltarea Nebbiolo a început pe 7 octombrie în regiunea
Barbaresco cu Il Bricco di Treiso, a urmat curând pe 9 și 10 octombrie cu
podgoria Rocche di Massalupo din San Rocco Seno d’Elvio și podgoria San
Stefanetto din satul Treiso.
În cele din urmă, pe 11 octombrie, am început recolta
noastră de Nebbiolo în regiunea Barolo cu podgoria Ornato din Serralunga
d’Alba. Am continuat pe 13 octombrie cu podgoriile Serra și Lirano din
Serralunga d'Alba, urmate de satele Grinzane Cavour (pogoria Gustava și Garretti),
La Morra (via Roncaglie), Novello (via Ravera) și în final am terminat pe 18
octombrie. cu podgoria Mosconi din Monforte d'Alba și ultima vie rămasă în
Serralunga, Briccolina.
Condițiile meteo foarte favorabile din octombrie, cu zile
însorite și calde și mari leagăne diurne pe timp de noapte, ne-au ajutat să
așteptăm cu liniște momentul recoltării pentru fiecare dintre podgoriile
noastre Nebbiolo din regiunile Barolo și Barbaresco.
Strugurii au fost sănătoși, cu structură mare și taninuri intense, echilibru mare între aciditate și zahăr și concentrare perfectă.