Amarone della Valpolicella

Amarone provine din cuvântul italian „amaro”, care inseamna
amar.
Vinurile Amarone concureaza la capitolul celor mai iubite
vinuri din Italia inca din anul 1930, cand s-a experimentat pentru prima data
producerea unui vin din struguri copți si stafidiți după ce au fost recoltați.
Unicitatea și spectrul de arome ale vinului creat dupa aceasta metoda i-au
permis să devină în câțiva ani de la producția sa inițială, un favorit local.
Popularitatea vinului a crescut de-a lungul timpului, fiind exportat astazi în
zeci de țări de pe fiecare continent.
Amarone della
Valpolicella este un vin roșu uscat cu aromă intensă, produs din struguri
uscați. Este produs în regiunea
Veneto din nord-estul Italiei și este unul dintre cele mai prestigioase vinuri
roșii, din regiune.
Stilul amarone a fost dezvoltat pe măsură ce vinificatorii
din Veneto au căutat o modalitate de a crește complexitatea și conținutul de
alcool al vinurilor pe care le produc.
Pentru a concentra zaharurile naturale și aromaticele din
vinurile Valpolicella, producătorii locali au început să usuce strugurii după
recoltare pentru a elimina apa din boabe, păstrându-le în același timp dulceața
și aroma.
Această tehnică s-a dovedit a fi un mare succes, deși
inițial a fost folosită pentru a produce vinuri mai dulci, cum ar fi cele
cunoscute acum sub numele de Recioto della Valpolicella.
Strugurii sunt culeși în ciorchini întregi și păstrați în
uscătorii cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută. Aici sunt tinuti de la
trei săptămâni pana la trei luni. În mod tradițional, strugurii erau uscați pe
covorașe din paie si pastrati în partea cea mai caldă a casei sau cramei. Tehnologia
modernă insa, a înlocuit acesta metoda
invechita de uscare a boabelor de srtuguri.
Când procesul de uscare (cunoscut sub numele de appassimento
în italiană) este complet, strugurii sunt presați ușor, mustul rezultat fiind
fermentat până ce ii scade la minim cantitatea de apa. Conținutul ridicat de
zahăr al strugurilor înseamnă un potențial alcoolic mai mare, astfel încât o
fermentație completă are ca rezultat un vin tare ce are pana la 15 sau 16 la
sută alcool în volum. Inainte de comercializare, acesta este „învechit” în
butoaie timp de cel puțin doi ani.
Vinul Amarone este considerat destul de scump datorită
procesului său de vinificație, având în vedere că strugurii nu sunt pur și
simplu recoltați și presați ca vinurile roșii standard.
In afara de faptul că vinul necesită multă muncă atunci când
este produs, pierde si o cantitate substanțială de lichid în timpul procesului
de uscare. În acele luni în care strugurii se usucă, aproape 40% din lichid se
pierde, scazand dramatic cantitatea de vin rezultata.
Nu este deloc un vin simplu, ușor sau rentabil de produs
insa, calitatea si unicitatea acestuia il fac sa-si merite pretul si locul in
ierarhie.
Sursa: www.wine-searcher.com
Incearca vinul Amarone acum, il poti comanda de aici!