Amarone della Valpolicella

Amarone provine din cuvântul italian „amaro”, care inseamna amar.

Vinurile Amarone concureaza la capitolul celor mai iubite vinuri din Italia inca din anul 1930, cand s-a experimentat pentru prima data producerea unui vin din struguri copți si stafidiți după ce au fost recoltați. Unicitatea și spectrul de arome ale vinului creat dupa aceasta metoda i-au permis să devină în câțiva ani de la producția sa inițială, un favorit local. Popularitatea vinului a crescut de-a lungul timpului, fiind exportat astazi în zeci de țări de pe fiecare continent.

 Amarone della Valpolicella este un vin roșu uscat cu aromă intensă, produs din struguri uscați.  Este produs în regiunea Veneto din nord-estul Italiei și este unul dintre cele mai prestigioase vinuri roșii, din regiune.

Stilul amarone a fost dezvoltat pe măsură ce vinificatorii din Veneto au căutat o modalitate de a crește complexitatea și conținutul de alcool al vinurilor pe care le produc.

Pentru a concentra zaharurile naturale și aromaticele din vinurile Valpolicella, producătorii locali au început să usuce strugurii după recoltare pentru a elimina apa din boabe, păstrându-le în același timp dulceața și aroma.

Această tehnică s-a dovedit a fi un mare succes, deși inițial a fost folosită pentru a produce vinuri mai dulci, cum ar fi cele cunoscute acum sub numele de Recioto della Valpolicella.

Strugurii sunt culeși în ciorchini întregi și păstrați în uscătorii cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută. Aici sunt tinuti de la trei săptămâni pana la trei luni. În mod tradițional, strugurii erau uscați pe covorașe din paie si pastrati în partea cea mai caldă a casei sau cramei. Tehnologia modernă  insa, a înlocuit acesta metoda invechita de uscare a boabelor de srtuguri.

Când procesul de uscare (cunoscut sub numele de appassimento în italiană) este complet, strugurii sunt presați ușor, mustul rezultat fiind fermentat până ce ii scade la minim cantitatea de apa. Conținutul ridicat de zahăr al strugurilor înseamnă un potențial alcoolic mai mare, astfel încât o fermentație completă are ca rezultat un vin tare ce are pana la 15 sau 16 la sută alcool în volum. Inainte de comercializare, acesta este „învechit” în butoaie timp de cel puțin doi ani.

Vinul Amarone este considerat destul de scump datorită procesului său de vinificație, având în vedere că strugurii nu sunt pur și simplu recoltați și presați ca vinurile roșii standard.

In afara de faptul că vinul necesită multă muncă atunci când este produs, pierde si o cantitate substanțială de lichid în timpul procesului de uscare. În acele luni în care strugurii se usucă, aproape 40% din lichid se pierde, scazand dramatic cantitatea de vin rezultata.

Nu este deloc un vin simplu, ușor sau rentabil de produs insa, calitatea si unicitatea acestuia il fac sa-si merite pretul si locul in ierarhie.

Sursa: www.wine-searcher.com

Incearca vinul Amarone acum, il poti  comanda de aici!

Articole Similare